Hökerberg

 

Historia

Innan jag gifte mig hette jag Johansson, vilket är ett relativt vanligt namn i Sverige. När jag varit gift i ett par år började jag att fundera på var namnet Hökerberg kom ifrån. Det lär bara finnas en släkt och av Gösta, min mans morfar, fick jag reda på att det stod om den i en bok som heter Svenska släktkalendern från 1978. Det visade sig att han hade den hemma i bokhyllan. Det var min första kontakt med denna "drog".

1998 köpte jag några böcker om hur man gör, bl.a. "Släktforska, steg för steg" av Per Clemensson och Kjell Andersson. Sen bar det av till biblioteket för att beställa hem mikrokort med kyrkböckerna på. Glad i hågen tog jag ett helt gäng från Östra Husby i Östergötland där den äldste kände stamfadern kom ifrån. Han dog i mitten på 1600-talet, så det blev böckerna däromkring. Hans anor förflyttade sig ner till Kuddby socken, så jag tog några stycken därifrån också.

När jag sen fick korten körde jag huvudet i väggen. Jag kunde nästan inte läsa någonting. Efter några dagars stirrande lärde jag mig att känna igen Bossgård, gården som de bodde på, men vad hjälpte det när jag inte visste vad personerna hette. efter ytterligare några dagar kunde jag läsa några vanliga namn som Sven och Olof, men jag blev ändå inte klokare. Jag skickade tillbaka korten och gav upp. Tänkte att jag kommer väl aldrig att lära mig läsa den stilen och det "språket".

Våren 2000 såg jag en annons från Studieförbundet Vuxenskolan om en släktforskarkurs för nybörjare. Jag kände mig genast sugen på att börja igen och anmälde mig. Det var en mycket trevlig kurs med bra kurskamrater och en bra ledare. Jag lärde mig bl.a. att det är bättre att börja i "nutid" och sen gå bakåt. Om inte annat så vänjer man sig vid stilen och språket. Jag fick även ett tips om att man kan åka till Kyrkhult i Blekinge där de har alla kyrkböckerna på mikrokort. Jag åkte dit och fick mycket bra hjälp av personalen där. Jag fick blodad tand och sen dess har det blivit många besök dit.

Sen har det bara rullat på och nu forskar jag på alla tänkbara sidor både på min och Berras släkt. Jag har även börjat på att skriva av kyrkböckerna i S:t Anna skärgård i Östergötland, så därför finns det med en del personer som inte tillhör släkten.