Hökerberg

Bokrecensioner

Underströmmar

Joanne Harris

Le Devin är en liten ö, inte mycket mer än en samling sandbankar och en klippig ryggrad som lyfter den ur Atlanten, ett par samhällen, en liten fiskpaketeringsfabrik, en enda strand. I generationer har de två byarna, det fattiga Les Salants och det välmående La Houssiniére, varit rivaler om fisket, om turistnäringen och om det mesta.

När Mado efter tio år i förskingringen kommer hem till Les Salants, har hon svårt att acceptera och bara se på hur öborna tycks ha givit upp - inför det vikande fisket och inför havet som erövrar mer och mer av deras kust för varje besvärligt tidvatten. Mado blir alltmer besatt av tanken att få sin hemby att bli lika välmående som La Houssiniére. Tillsammans med Flynn, en gåtfull främling som bosatt sig på ön, gör Mado upp en plan för att rädda byn. De skall bygga ett rev som ska vända tidvattnet och rädda den snabbt eroderande stranden. Sakta återvänder livet till Les Salants, men samtidigt vaknar minnet av förflutna tragedier och begravda hemligheter.

Egna tankar

En konstig bok med ovanlig handling och miljö som var ganska seg att komma in i. Många sidor och liten text men väldigt korta kapitel gjorde att den aldrig blev tung att läsa. Jag som inte kan franska upplevde det som lite "jobbigt" med alla franska namn på personer, orter och saker och ting.

Läst januari -07

Tillbaka till index