Hökerberg

Bokrecensioner

Tvillingsystern

Maria Fagyas

Nikolas Karadys värld hade störtat samman: hans unga fru, hans älskade, vackra Beata, var död. Till begravningen på det ungerska godset infinner sig Beatas tvillingsyster Alexa, gift med den preussiske livgardesmajoren Hans-Günther Godenhausen. Mötet mellan Nikolas och Beatas avbild blir mötet mellan två hjärtan som våndas i ensamhetens tomrum. Ty den ståtlige Hans-Günther är inte den han synes vara; under den strama uniformsrocken välver sig främmande känslor. Det är den tid då Kaiser Wilhelm smider sina världserövrarplaner, det är de praktfulla hovfesternas och de överdådiga kejserliga jaktpartiernas tid - men också intrigernas och skandalernas tid.

"Murvlarna" i oppositionspressen gräver fram häpnadsväckande ting som skett i kretsarna närmast kejsaren: dessa sabelskramlande, martialiska män såg ofta i kvinnan bara ett påhäng som konvenansen krävde. Maria Fagyas berättar om allt detta, övertygande, på basis av historiska fakta - och lika övertygande är hennes bild av Nikolas Karadys vilsna vandring, efter tragedin, från kvinna till kvinna. Tills, ur en ännu djupare tragedi, han skymtar en lycka som kanske kan bli hans.

Egna tankar

Detta är en av de bättre "70-tals böckerna" som jag har läst. Lite rörig med många personer med liknande namn. Lättläst, lite lagom smörig kärleksroman med lagom långa kapitel och stycken.

Läst december-09

Tillbaka till index