Hökerberg

Bokrecensioner

Törnfåglarna

Colleen McCullough

Törnfåglarna är den livfulla, gripande berättelsen om en familj och dess livsöden genom tre generationer, och utspelas i så skilda miljöer som ett australiensiskt storgods, Londons teatervärld och Vatikanens salar.
När familjen Cleary stiger av tåget i Gillabone känner de, var och en på sitt sätt, att de definitivt lämnat sitt gamla liv bakom sig. Paddy, fadern känner glädje och hopp inför det nya livet i Australien. Fee, modern, erfar en känsla av ödslighet och ogästvänlighet inför anblicken av de vida, solgulnade fälten. Barnen är nyfikna, men också skrämda av det nya och okända.

Törnfåglarna är en fängslande läsning - en intensiv, helgjuten skildring av en familj och dess livsöden, av kärlek och passion - skriven med värme och sensibilitet.
I Gillabone möts Clearys av fader Ralph de Bricassart, som tar dem till Drogheda - Paddys syster Marys gård. Det är på Drogheda som släkten Cleary kommer att leva och verka framgent.

Colleen McCullough ger oss en bred skildring av familjen och dess närmaste: Fee, modern, som en gång älskade hett och passionerat, men som nu är förbrukad och bitter; Meggie, hennes dotter, för vilken fader Ralph de Bricassart med tiden blir mer än en tillgiven vän; James och Patrick, tvillingbröderna, vilkas liv präglas av grymheterna på slagfältet under andra världskriget; Justine, som skyr kärleken men väcker åtrå och längtan hos en man; fader Ralph, som ger familjen sin kärlek och sitt fulla stöd genom åren.

Egna tankar

Såg filmen när den gick på TV när jag var lite. Kommer inte ihåg mycket av den, mer än att Richard Chamberlein spelade präst. Efter att ha läst boken förstår jag att den var väldigt kontroversiell men jag var bara 11 år, så det förstod jag nog inte då.
Jag tycker väl att boken är helt ok. Kanske lite väl mycket hjärta och smärta för min del, men den är bra skriven och ganska lätt att läsa.

Läst maj-11

Tillbaka till index