Hökerberg

Bokrecensioner

Svinalängorna

Susanna Alakoski

Det var Karin som sa det till mig när hon badade skumbad.
- Din pappa är periodare Leena.
Hon dök ner under skummet och dök upp igen.
- Vad är en periodare för något?
- Det är någon som dricker i flera veckor.
- Är det som en slaktare eller snickare då?
- Nä inte precis...

Periodare. Jag smakade på ordet i munnen. Inte så illa. Och bättre än mördare i alla fall. En period började på sista dagen med rengjorda skåp, fyllda brödkorgar och varm choklad. Den kom som en chock varje gång.

Ett nybyggt bostadsområde i Ystad fylls med invandrare och låginkomsttagare under 60- och 70-talen. För Leena och hennes finska föräldrar är den nya lägenheten höjden av lyx: tre rum, balkong, parkett. Det här är Leenas berättelse om Svinalängorna - en kärleksfull och gripande berättelse om människors utsatthet i en vardag som sakta faller samman. En drastisk skildring av hur kaos pågår mitt i småstadsidyllen. Och hur det besegrades av tre tjejkompisar med talang för överlevnad.

Egna tankar

En mycket lättläst bok som man lätt kan sträckläsa. Många människor gör att den känns lite rörig ibland, men på det stora hela går det bra. En annorlunda och ibland lite rolig bok, speciellt de meningar som Leenas pappa säger. De är nämligen skrivna på finlands-svenska vilket gör att man måste läsa dem med sånt uttal. väl värd att läsa.

Läst november-09

Tillbaka till index