Hökerberg

Bokrecensioner

Styvdottern

Donna Ford

När Donna är ett och ett halvt år gammal överger mamman familjen. Pappan anställer då barnflickan Helen. Men det fungerar inte särskilt bra, så Donna och hennes två halvsyskon placeras på barnhem. Fadern och Helen inleder därefter ett förhållande och de får en son tillsammans. När Donna är fem år väljer pappan och Helen att ta hem henne.
Under de kommande åren plågas Donna på alla upptänkliga sätt. Hon blir slagen och sparkad och inlåst i källaren. Och hon får i princip ingen mat. Hon utsätts också för sexuella övergrepp av män i Helens bekantskapskrets.
Allt detta pågår tills Donna är elva år, då en liten ljusning i tillvaron gör att hon kan börja läka de skador hon fått under åren av misshandel och vanvård.

Egna tankar

Det är alltid hemskt att läsa om barn som har blivit misshandlade och vanvårdade. Man har lite svårt att förstå att det faktiskt är sant, att man kan behandla andra människor, och då framförallt barn, på det viset. Boken är lättläst, lagom mycket text och ganska gott om ställen att avbryta läsningen på.

Läst oktober-11

Tillbaka till index