Hökerberg

Bokrecensioner

Solomons sång

Toni Morrison

Han hette Död i efternamn: Dead. Och Mjölkman - Milkman - var vad de alltid kallade honom i förnamn. Han hade en faster (hembrännande och spritlangande, släktens skam) som hette Pilatus. Hans bästa kamrat hette Gitarr - Guitar . och gatan Milkman bodde på hette Inte Läkargatan eftersom där en gång bott en läkare (Milkmans morfar) som inte bodde där längre därför att han var död.

Milkman är född i en rik familj och glider genom livet utan ambitioner. Hoppet att hitta en legendarisk guldskatt lockar honom ner till djupa Södern. Där hör han små barn leka "Salomons sång" - det är den fantastiska sagan om slaven Solomon, den svarte Ikaros, som flög tillbaka till Afrika; bara höjde sig upp i luften och flög...

 

Toni Morrisons bok dokumenterar de svartas situation i Amerika, nu och förr. Det mjuka, poetiska språket, sjungande av allegoriska undertoner - sällan har väl en roman inbjudit till så många tolkningar - stiger upp från sidorna som en mäktig blues: en blues om rotlöshet och rötter.

Egna tankar

Helt ok bok, men det händer inte så mycket i den. Texten är ganska lättläst, men det är alldeles för få ställen att lägga ifrån sig boken på.

Läst mars-10

Tillbaka till index