Hökerberg

Bokrecensioner

Sarahs nyckel

Tatiana de Rosnay

Paris 1942. Sarah, en 10-årig judisk flicka, gömmer sin yngre bror i garderoben strax innan familjen brutalt arresteras av den franska polisen i den beryktade hopsamlingen av judiska familjer - Vel´d´Hiv. Hon låser garderobsdörren och stoppar nyckel i fickan, övertygad om att hon ska komma tillbaka om några timmar. Men timmarna blir till dygn och Sarahs desperation växer.

Paris 2002. Inför 60-årsdagen av Vel´d´Hiv, ombeds Julia Jarmond att skriva en artikel om denna svarta dag i Frankrikes historia. Under sitt sökande efter uppgifter snubblar hon över Sarahs nedtystade familjehistoria. Julia känner sig manad att skriva om flickans öde, och under sina efterforskningar av det förflutna börjar hon ifrågasätta sitt eget liv.

Sarahs Nyckel lyfter fram de tabun och den tystnad som omger en skamfläckad händelse i Frankrikes historia, samtidigt som den skildrar en moderna kvinnas liv i dagens Frankrike och USA. Tatiana de Rosnay har skrivit en varm och inkännande roman om utanförskap, hemlängtan, skuld och familjeband, men också om människans inre styrka och hur viktigt det är att inte glömma det som varit.

Egna tankar

Som alltid när Mats rekommenderar en bok är den bra. Den är skriven på ett annorlunda sätt med två historier som vävs in i varandra där man följer dem växelvis med ett kapitel åt gången. En intressant historia som man visserligen anar vilket håll den går åt, men ändå bara vill fortsätta att läsa. Mycket lättläst och kort kapitel gör att man nästan sträckläser den. Klart läsvärd!

Läst augusti-11

Tillbaka till index