Hökerberg

Bokrecensioner

Rivalerna

Jeffrey Archer

De föds samma dag, samma år, på var sin sida om Atlanten. Deras bakgrund är so natt och dag, deras vägar går åt skilda håll och när de slutligen möts är de som hänsynslösa rivaler.

William L. Kane föds till rikedom och makt i Bostan där hans far äger en bank.

Wladek Koskiewicz är ett fattigt hittebarn som av nåd tas om hand av en polsk familj.

Båda pojkarna drivs av äregirighet. Kane att överträffa sin fars ekonomiska framgångar, Koskiewicz att lämna sitt enkla ursprung bakom sig. Kane har lagt ytterligare en miljon till familjens förmögenhet redan innan han har gått ut från Harvard för att vid tjugotvå års ålder bli direktör i sin pappas bank. Ett möte med en ung kvinna, kommer plötsligt att förändra hans livssyn.

Koskiewicz, vars styrka, list och mognad ställs på hårda prov i sibiriska fångläger och på Odessas bakgator, tar sig till New York, gifter sig och klättrar med okuvlig energi mot samhällets topp under sitt nya namn Abel Rosnovski.

Så en dag möts de Abel och Kane, och en konflikt uppstår som skall fortgå i fyrtio år och kulminera i en konfrontation som kommer USA:s finansvärld att skälva.

Egna tankar

En av de bättre 70-tals böckerna. Ganska lättläst och många korta kapitel, växlandes mellan Abel och Kane där händelserna helt plötsligt tar sig en vändning.

Läst september-11

Tillbaka till index