Hökerberg

Bokrecensioner

Passioner

Isaac Bashevis Singer

"Hur länge har din kärlek varat?" frågade han. Han märkte att hans tänder skallrade.
"Sedan första gången jag såg dig."
"Hela tiden?"
"Dag och natt."
Han stod stilla och lyssnade till sina andetag. Det kom ett väsande ljud ur näsan på honom. Han sa: "Du visste ju ändå att jag hade en hustru." Det dröjde en läng stund innan Bella svarade: "Ja, det visste jag, men jag uttalade en förbannelse över henne. Det var därför hon dog."
"Vad är du - en häxa?"
"Ja, en häxa."

De här tjugo berättelserna spänner från nutid tillbaka till författarens ungdom; ofta ännu längre tillbaka. I många av dem är det Isaac Bashevis Singer själv som berättar, i de övriga överlåter han ordet åt andra, allt medan tider och miljöer skiftar: sekelsskiftets Warszawa och små gudsförgätna polska byar eller moderna storstäder som Buenos Aires och New York.
Ändå finns det ett genomgående tema: undran över livets mening, över människornas - naturligtvis främst judarnas - lidande, över vilket spel övernaturliga väsen kan driva med oss; och klarsynen att drifter och passioner spelar en oerhörd roll i vår tillvaro.
I en av berättelserna brottas huvudpersonen med en skräck som tagit rent fysisk gestalt - något "som kändes som gummi eller deg eller som någon sorts skum". I en annan figurerar en ondskefull greve som försvurit sig åt Djävulen och med magi skapar en kvinnlig demon som blir hans älskarinna.
Antagligen finns gud. Säkert är också att kärleken finns, om den också kan ta sig de egendomligaste former. Kanske är berättelsen om Moishele den mest gripande - Moishele som var beredd till det yttersta för kvinnan han älskade...

Egna tankar

Vad ska jag säga om denna boken...? Varken bra eller dålig. Han är ju inte den mest underhållande författaren jag har läst. Det var nog tur att det var många små noveller, annars hade det nog blivit lite tråkigt.

Läst september-11

Tillbaka till index