Hökerberg

Bokrecensioner

På flykt från ekorrhjulet

Kerstin och Gunnar Stålbrand

Journalistparet Kerstin och Gunnar Stålbrand visste ingenting som segling och båtar när de reste på semester till Västindien. Av en slump hamnade de ombord på den drygt hundra år gamla vänerskutan Klaraborg, och deras upplevelser då tilltalade dem mer än något de tidigare varit med om. Så skulle de vilja leva bara de kunde segla.

Så kom ensamseglaren Ulf Peterson i deras väg. Han hade precis seglat jorden runt då, trots ett svårt handikapp. Det gav Kerstin och Gunnar den kick de behövde för att själva våga.

Det här är berättelsen om hur två landkrabbor lärde sig segla. Med Sven Lundin som expert och rådgivare skaffade de en 32 fots segelbåt, och efter sju års målmedvetet planerande kastade de loss och gav sig ut på sitt livs äventyr.

Boken är skriven efter fyra års segling. En segling som de fortfarande är mitt uppe i. De har upplevt massor. Både underbara och skrämmande händelser. Värst var undervattenseruptionen utanför Costa Ricas västkust då de var nära att förlora båten. De har mött skräckinjagande hajar i vattnet. En giftorm har tagit sig uppför båtens ankartamp. De har klappat Galápagos berömda jättesköldpaddor.

Men det är inte bara en bok om segling. Här möter man också en rad spännande och roliga svenska äventyrare som de träffat under sin färd, t.ex. Kjell som blev slaktare och grisfarmare i Västindien och Arne som blev miljonär på att bygga sommarstugor till några av världens rikaste och mäktigaste. Här finns också panke Gustav som förverkligade sin dröm och köpte en egen fraktskuta och pojkgänget från Karlstad som hittade en gammal båtritning på ett museum och byggde en underbar båt för att segla charter till piraternas egen skattkammarö i Stilla havet.

Egna tankar

Härligt med människor som vågar bryta upp och lämna allt välkänt och kasta sig ut i äventyret. Boken är ganska lättläst och faktiskt lite spännande emellanåt. Kul att de har satt in lite foto,, blir lite mer "på riktigt" då.

Läst april-09

Tillbaka till index