Hökerberg

Bokrecensioner

Ondskans leende

Marianne Fredriksson

Det är höst, mörkret faller tidigt. Stina går runt i sin stuga, tänder lampor som återger rummet dess färger. Det kunde vara en idyll, men Stina känner förtvivlan och ångest. Sedan veckor tillbaka befinner sig hennes två döttrar i USA, mot Stinas vilja.

När Stina först träffade Per kände hon det som att bitarna i livet föll på plats. Hon var framgångsrik forskare, han var charmig och initiativrik ekonom. Men snart började mardrömmen. Per visade sig vara en dubbelnatur, en man vars våldsamhet låg nära ytan.

Till slut tvingas Stina att fly från Per och skaffa sig skyddad identitet. Med goda vänners hjälp börjar framtiden se ljusare ut, Stina känner viss tillförsikt. Men så kommer domstolsbeskedet: Per har rätt att träffa sina flickor.

Det som händer barnen i USA förändrar hennes syn på livet och människans natur för alltid. Finns det någon trygghet? Och syns det utanpå om en människa är riktigt ond?

Egna tankar

Marianne Fredriksson har ett sätt att skriva som gör att man blir berörd, man känner sig delaktig. Boken var väldigt lättläst med många, korta stycken, en riktig sträckläsarbok. Det blir nog fler böcker med samma författare.

Läst april-07

Tillbaka till index