Hökerberg

Bokrecensioner

Och fjättra Lilith i kedjor

Åsa Schwartz

Lena har just flyttat in i sin nya lägenhet på Södermalm i Stockholm när hon under en av golvplankorna hittar en gammal dagbok. Dagboken visar sig ha tillhört Anna, som på 1840-talet mördades under mystiska omständigheter. Samtidigt försnillar en hacker 35 miljoner kronor från ett framgångsrikt IT-företag. Konsulten Martina får i uppdrag att ta reda på var pengarna hamnat. Dagen därpå hittas en av företagets anställda mördad med två underliga märken på halsen, och polisen kopplas in för att utreda mordet.

Den gemensamma nämnaren för de båda mordgåtorna är Lilith, vars namn verkar dyka upp på ställen där man minst anar det. Vem är denna mytomspunna figur och vad har hon med morden att göra?

Egna tankar

En väldigt annorlunda bok som är klart läsvärd. Åsa väver ihop de olika händelserna på ett mycket bra sätt, helt plötsligt är det bara en historia. Gott om ställen att lägga ifrån sig boken, även om det inte blir så utan istället hinner man läsa ett avsnitt till. Jag gillar blandningen av det historiska och det ockulta. Beträffande IT-delarna vet jag inte om de stämmer överrens med verkligheten, men för mig är det good enough.

Läst oktober-06

Tillbaka till index