Hökerberg

Bokrecensioner

Ninas Resa

Lena Einhorn

De lyckas hålla sig kvar i gettot in i det sista, sedan flydde de, rev av sig judestjärnan och "försvann" - under det att tyskarna, efter att ha satt eld på allt utom kyrkan, bombade resterna till grus. Nina, hennes bror Rudek och deras mamma var bland de absolut sista som lämnade Warszawas getto levande.

Den vuxna Nina Einhorn ville berätta. Hennes egna ord, märkligt enkla och raka, präglar denna otroliga överlevnadshistoria skriven av hennes dotter Lena. Nina Einhorn kom som flykting till Sverige 1946 och blev en framstående läkare och forskare inom gynekologisk onkologi. Hon gick bort 2002.

Egna tankar

Nina har ett mycket bra sätt att berätta och Lena har ett lika bra sätt att skriva. Jag har läst en hel del böcker om andra världskriget och detta är en av de bättre. Boken är väl detaljerad, på rätt ställe, inte en massa oviktiga detaljer. Boken är ganska lättläst med förhållandevis korta kapitel. Jag upplever inte att den är rörig med en massa olika namn och konstiga ord. Det förekommer en del tyska fraser och namn, men det finns alltid en svenak förklaring, vilket är bra för en sån som mig som inte kan tyska.

Läst augusti-06

Tillbaka till index