Hökerberg

Bokrecensioner

Momo

Signe Hasso

Tidigt 30-tal på Söder i Stockholm. Lilla föräldralösa Cecilia växer upp hos sin moster - "Momo" - i en tillvaro som präglas av knapphet och Momos skräck för "synden". Cecilia mognar, hon möter sin första kärlek: en ung blyg student. Men en midsommarafton våldtas hon brutalt och blir med barn. Hennes förtvivlan är bottenlös...

Realistiskt och ömsint har Signe Hasso fångat miljön på den tidens fattiga Södermalm: hyreskasernernas mörka gator med mjölkbodar, sybehörsaffärer och slamrande spårvagnar - den gången då pojkarna bar keps och "äppelknyckarbyxor" och flickorna hade hårspänne som höll luggen åt sidan... Varsamt visar hon Cecilias vilsna vacklan mellan skräcken för synden och de känslor som vaknar inom henne; och porträttet av Momo - Momo som på slutet kommer med den stora överraskningen - är en psykologisk triumf. Det är en mjuk vemodig berättelse Signe Hasso ger oss: en berättelse som tränger in i våra hjärtan och länge vilar i minnet.

Egna tankar

En väldigt lättläst bok som inte tog många timmar att läsa. Bra miljöbeskrivningar ett levande språk med en tidstypisk handling. I övrigt ganska intetsägande bok, varken bra eller dålig.

Läst maj-09

Tillbaka till index