Hökerberg

Bokrecensioner

Mannen under trappan

Marie Hermansson

"Du står på min sida, va?"
"Vad menar du?"
Han visste inte själv vad han menade, orden hade bara hoppat ur honom.

Allt har gått Fredrik väl i händerna. Han har ett tryggt jobb som näringslivssekreterare i kommunen. Han har till sin häpnad blivit gift med Paula, som han beundrar gränslöst - hon är framgångsrik konstnär. De har två fina barn. Och nu har de just flyttat in i ett gammalt hus som överträffar alla deras drömmar: ett rymligt och nyrenoverat gammalt hus med inbyggd glasveranda och stor balkong med utsikt över åkrar och skog. De är en ovanligt lyckad familj.

Men snart störs idyllen. När Fredrik en sömnlös morgon kommer ner i hallen står någon där: en vuxen man, knappt en och femtio lång, svarthårig med smala ögon och bred mun, klädd i joggingbyxor och t-tröja, båda fruktansvärt smutsiga. Med nasal röst säger han sig heta Kwådd och bo i utrymmet under trappan som går upp till övervåningen. Gång på gång framhärdar han: jag bor här.

Vad är det som pågår i det stilfullt inredda huset? Vad är det som händer med Fredrik? Och varför börjar hans hustru dra sig undan från honom?

Egna tankar

En annorlunda men ganska bra bok. Lite mellan verklighet och fantasi. Man vet liksom inte riktigt vad som har hänt och vad Fredrik har drömt. Mycket lättläst, läste de knappt 300 sidorna på sex dagar. Kommer nog att läsa mer av Marie Hermansson.

Läst september-06

Tillbaka till index