Hökerberg

Bokrecensioner

Kvinnorna på 10:de våningen

Karin Alfredsson

En svensk man faller oförklarligt från en vietnamesisk hotellbalkong och dör. En svårt blödande flicka kommer in på ett sjukhus i Hanoi. Ett alltför stort antal förlossningar på samma sjukhus slutar med dödfödda barn.
Samtidigt så ser den gamla cigarettförsäljerskan Lieu en kvinna som i en sportbag tar med sig nyfödda barn från sjukhuset - och säljer dem till västerländska par. Det sker i parken intill Lieus kvadratmeterstora handelsplats på en Hanoi-trottoar.
Den svenska kvinnoläkaren Ellen Elg är i Hanoi för att arbeta på sjukhuset och möter där flickprostitution, sexuell misshandel och många unga mödrar vars nyfödda barn oförklarligt försvinner "till destruktion". När Ellens och Lieus vägar möts förstår hon det som ingen annan velat tro...

Egna tankar

Det var lite svårt att komma in i boken, många olika vietnamesiska namn som var svåra att skilja på. Handlingen var bra, man blir lite rädd när man läser det för det skulle mycket väl kunna vara sant alltihop. Boken var mycket lättläst och hade korta kapitel så att det var lätt att lägga undan den, eller läsa bara ett kapitel till...
Slutet var väldigt abrupt. Det kändes lite som om författaren kom i tidsnöt och var tvungen att avsluta boken lite hastigt och lustigt.

Läst januari-11

Tillbaka till index