Hökerberg

Bokrecensioner

Katedralen vid havet

Ildefonso Falcones

Bernat Estanyol, en livegen bonde i 1300-talets Spanien, tvingas av sin brutale feodalherre att lämna både hustru och gård. Med sin lille son Arnau flyr han till Barcelona, staden där förrymda trälar har chansen att bli fria och finna lyckan.

Arnau växer upp i den myllrande storstaden och möter människor som kommer att följa honom resten av livet – i vänskap och svek, i kärlek och krig. Pojkens liv sammanlänkas med byggandet av Santa Maria del Mar, folkets egen katedral. Medan det storslagna bygget reser sig allt högre mot himlen får vi följa Arnaus dramatiska färd ut ur fattigdomen och förtrycket på väg mot samhällets högsta topp. Men hans öde ligger i inkvisitionens händer…

Katedralen vid havet är en levande och fascinerande skildring av Barcelonas storhetstid som viktig handels- och sjöfartsstad. Den speglar ett samhälle präglat av stora sociala orättvisor, pestens härjningar och religionens hårda grepp om folket. En gripande historia om okuvlig frihetslängtan och gränslös passion.

Egna tankar

En ”tegelsten” på nästan 700 sidor som tog sin tid att läsa. Boken var intressant då mycket är hämtat från verkliga händelser under 1300-talets Spanien. Sett som en ren skönlitterär bok är den lite tung. Det skrivs mycket om de olika kungarna och deras krig mot varandra och det känns lite oviktigt för Arnau och hans liv. Lite långa kapitel och nästan inga naturliga stycken där man kan lägga ifrån sig boken när ögonen går i kors.

Läst nov-dec-08

Tillbaka till index