Hökerberg

Bokrecensioner

Inga ormar på Irland

Frederick Forsyth

Nej, det har aldrig funnits ormar på Irland, men när en indisk gästarbetare vill hämnas på sin brutala förman kan naturens ordning ändras... När en finanskung som är van att få all han vill ha blir förälskad i en gift kvinna, ser han ingen annan utväg än att göra henne till änka, och den lejde mördaren är mer än pålitlig... När myndigheterna äntligen lyckas avhysa en envis åldring ur hans rivningskåk, står det ganska snart klart varför han var så ovillig att flytta...

Och när författaren till "Schakalen" och "Djävulens alternativ" satsar på att berätta en god historia blir resultatet lysande. Läsaren förs från Dublins slum till Costa Bravo, från Londons City till solhettan på Mauritius, från Irlands gröna kullar till Dordogne, och kastas in i en rad högst ovanliga situationer, några kallt nervkittlande och andra dråpliga - men alla fångade med suveränt sinne för miljöer och stämningsmättade detaljer. Frederick Forsyth kan verkligen konsten att hålla fast läsaren som i ett skruvstäd. Och thrillermästaren har aldrig varit bättre än i dessa raffinerade berättelser.

Egna tankar

Ett gäng korta noveller som alla är bra på sitt sätt. Väldigt lättsam läsning men ändå fängslande historier, där ingen historia är den andra lik.

Läst januari-februari-09

Tillbaka till index