Hökerberg

Bokrecensioner

Indianerna kallar det sött salt

Marianne Greenwood

De bofastas ro, trampet i ekorrhjulet - intet kunde vara Marianne Greenwood mer främmande. Tidigt bröt denna blonda vackra Lapplands dotter med allt vad borgerlig trygghet hette. Hon har korsat världens hav och urskogar, hon har blivit kannibalernas vän, hon har deltagit i svarta mässor och woodooriter. Om sina fantastiska upplevelser skriver hon med en omedelbar sinnenas glädje och en alldeles särskilt kärlek till de "primitiva" folken - så brutalt hotade av utrotning av de vita kolonialisterna.

Visst är det en reseskildring, denna bok, av stort etnografiskt värde från "försvinnande världar" - men en reseskildring som få andra. Kalla den en stor prosadikt, en livsförklaring nästan vällustig att läsa - och en utmaning mot våra etablerade värderingar. Ingen kan undgå att älska Marianne Greenwood för hennes varma hjärta, hennes sensualitet och hennes stora konstnärskap.

Egna tankar

Kul och intressant bok som beskriver en resa som få vågar göra, men många skulle må bra av. Lagom mycket text och kul med lite bilder med jämna mellanrum.

Läst maj-juni-11

Tillbaka till index