Hökerberg

Bokrecensioner

Hembiträdet

Marie Hermansson

Yvonne gick upp för trappan till ytterdörren, låste upp och gick in. Och nu äntligen erfor hon den pirrande känsla hon föreställt sig när hon tagit det drastiska steget att söka hembiträdestjänsten för att få komma in i huset.

Yvonne Gärstrand är en framgångsrik organisationskonsult som känner leda, såväl i jobbet som i sin familj. För att liva upp sig börjar hon ströva omkring i ett främmande villaområde, hon iakttar människorna där och fantiserar om deras liv. Ett hus i synnerhet väcker hennes intresse, makarna Ekbergs. Hon får veta att de söker en hemhjälp, går dit på en anställningsintervju och får jobbet. Men när hon börjar sitt arbete märker hon snart att allt inte står rätt till. Från att ha varit en utanförstående iakttagare dras Yvonne alltmer in i Bernhard Ekbergs liv. Hon invigs i hans mörka hemligheter och samtidigt börjar också hennes eget liv förvandlas på ett sätt hon inte kunnat ana.

Egna tankar

Marie Hermansson har ett speciellt sätt att skriva som tilltalar mig. Ganska lättsamt språk och inte så långa kapitel. Lite halvflummigt på gränsen mellan fantasi och verklighet. Får dock inte riktigt kläm på slutet. Man vet inte vad som egentligen hände.

Läst april-07

Tillbaka till index