Hökerberg

Bokrecensioner

Gomorra

Roberto Saviano

"Jag är född i Camorraland, på platsen med flest mord i Europa, i det område där grymhet och affärer går hand i hand, där ingenting har något värde om det inte genererar makt"

Ingen annan kriminell organisation i Europa har så många mord på sitt samvete som camorran i Neapel, som är betydligt våldsammare, mäktigare och mer utbredd än den sicilianska maffian.

Roberto Saviano har på sin vespa åkt runt i regionen och samlat fakta från alla som vågat berätta. Han har fått inblick i ett ekonomiskt imperium, en värld där makt och pengar är allt, där man tar till alla medel för att vinna. Han har träffat tonårspojkar som inget hellre vill än att bli medlemmar i camorran. Han har sett hur människor blivit mutade, misshandlade och dödade. För att ytterligare komma organisationen in på livet har han infiltrerat arbetsplatser där camorran styr.

Roberto Savianos text vibrerar av personlig närvaro och engagemang. Hans ärende med boken är enkelt, men livsfarligt, att högt och tydligt säga: Jag finner mig inte i det här! Men han har fått betala för sitt mod. Upprepade gånger har han blivit hotad till livet och han lever på okänd ort med ständig bevakning.

Egna tankar

En av de jobbigaste böcker jag läst. Det känns som en ren faktabok där han radar upp en massa namn på orter, personer och klaner. Det händer liksom ingenting intressant i den. Sen retar jag mig på alla dessa liknelser. Varje gång han beskriver en händelse eller en sak så drar han alltid minst tre olika liknelser vilket blir tjatigt i längden. Det är långa kapitel med få ställen att lägga ifrån sig boken på. Ingen bok jag skulle rekomendera.

Läst januari-09

Tillbaka till index