Hökerberg

Bokrecensioner

Flykten

Rudolf Vrba

Klockan sex på kvällen den 7 april 1944 började sirenerna tjuta i Auschwitz. Två fångar hade flytt. Det var Rudolf Vrba och Alfred Wetzler. Några av mycket få som har lyckats ta sig ut ur det helvetiska koncentrationslägret. Drevet gick, men de två lyckades ta sig levande hem till Slovakien.

När de var i frihet skrev de båda en rapport, det så kallade Auschwitzprotokollet, där de beskrev nazismens dödsfabriker och varnade världen för den kommande slakten på judar. För första gången fick världen veta vad som verkligen hände i arbetslägren och vad som väntade alla judar som skickades i väg med tåg österut. Under tiden som Vrba planerade sin flykt förändrades hans drivkraft från att ha gällt sitt eget liv till att fokusera på att väcka den övriga världen. Tyvärr dröjde reaktionerna och tågen fortsatte att gå.

Flykten är Rudolf Vrbas berättelse om livet och döden i Auschwitz och om hur han lyckades fly därifrån. Detta är en unik skildring som griper tag från första raden. Aldrig har en autentisk flykt från Hitlers dödsläger beskrivits så direkt och gastkramande.

Egna tankar

Jag tycker det är ganska intressant att läsa om andra världskriget och allt som hände med judar och andra förföljda. Kan inte riktigt förstå hur man kan agera som nazisterna gör. Boken är lättläst med gott om ställen att lägga ifrån sig boken. Vilket man dock inte gör, utan man hinner alltid med lite till.

Läst januari-10

Tillbaka till index