Hökerberg

Bokrecensioner

Förklädd till man

Norah Vincent

Hennes mål var att uppleva männens värld – inifrån. Under mer än ett och ett halvt år levde den amerikanska frilandsjournalisten Norah Vincent som alter egot ”Ned”. Med hjälp av intensiv styrketräning, röstcoacing, specialgjord skäggstubb, en åtsmitande sportbehå och en penisprotes blev hennes manliga skepnad så övertygande att hon lyckades infiltrera en rad platser och situationer som normalt är förbehållna män. Som Ned blir hon medlem i ett manligt bowlinglag, dejtar kvinnor, besöker strippklubbar och åker på mansläger – omtumlande erfarenheter vars konsekvenser hon inte riktigt varit förberedd på.

Förklädd till man är en skarpsinnig, humoristisk och alldeles unik betraktelse över könsidentitetens mysterier och manlighetens koder och ritualer. Likt en antropolog utforskar Norah Vincent den moderna mansrollen och dess premisser – en lärorik, men också smärtsam process som får henne att för alltid ändra son syn på män.

Egna tankar

Intressant handling, tidvis får man nästan en aha-upplevelse. Kan tänka mig att som man blir det ännu starkare. Ganska lättläst men lite väl långa stycken och svårt att hitta bra ställen att lägga ifrån sig boken.

Läst oktober-07

Tillbaka till index