Hökerberg

Bokrecensioner

En annorlunda barndom

Iris Johansson

Vad är det för fel på Iris? Hon är ofta svår att kontakta, hon pratar osammanhängande. Hon matvägrar, hon kissar på sig, skriker för det mesta, biter småbarn och gör aldrig som man säger. Och varför kan hon under korta sällsynta ögonblick lösa problem som inte ens vuxna klarar av? Hur kan hon lära sig så många invecklade ord som hon bara hört en enda gång? Varför är hon redan som litet barn en fullfjädrad lögnare och bedragare?

En annorlunda barndom är en fascinerande självbiografisk skildring av hur det är att växa upp med autism. En sann berättelse om kärlekens transformerande kraft och en unik dokumentation inifrån ett autistiskt barna liv och kamp för att skapa sig en plats i tillvaron.

Iris Johansson är född 1945 och har diagnosen autism. Hon har studerat på universitet och är idag efterfrågad kursledare och föreläsare.

Egna tankar

Mycket intressant läsning om man nu är intresserad av autism och andra diagnoser. Det är ju ganska fantastiskt att en människa som har förhållandevis svår autism i sin barndom kan hitta så bra strategier att hon klarar av att leva ett nära nog "normalt" liv som vuxen. Hennes pappa har en stor del i hennes utveckling och det visar ju bara att med rätt stimulans kan en människa utvecklas enormt. Hennes beskrivningar av hur hon upplevde allting är väldigt intressanta och man får en mycket bättre förståelse för hur dessa människorna tänker och fungerar.

Det som var lite synd med boken var att hennes tonårstid passerade ganska fort och utan någon närmre beskrivning. Det hade annars varit intressant att läsa om. Sen är det ett litet minus också att det är så länga kapitel. Men det är ganska gott om styckesindelningar, så man får helt enkelt bryta där istället.

Läst februari-11

Tillbaka till index