Hökerberg

Bokrecensioner

El Choco

Markus Lutteman

27-årige Jonas Andersson från Kungälv hade i ett desperat försök att bli av med sina skulder accepterat att smuggla ett parti narkotika från Bolivia till Sverige. Han åkte fast på flygplatsen i La Paz med nästan tre kilo kokain i väskorna och hamnade på det genomkorrumperade fängelset El penal de San Pedro, beläget 3600 meter över havet.

Här satt stora knarkbaroner i bekväma tvåvåningslägenheter medan fattiga småtjuvar trängdes med varandra i iskalla, små betongceller. Över 100 barn bodde med sina fäder i cellerna och majoriteten av fångarna hölls inlåsta utan att de fått någon dom.

Det fanns inget lås på cellerna eller vakter på avdelningarna. Tillgången på kokain var obegränsad och nästan alla bar vapen.

Jonas Andersson tvingades bevittna hur flera personer knivskars till döds eller torterades av andra fångar. Själv blev han överfallen fler gånger än han kan minnas.

Men de kaotiska åren på San Pedro blev ironiskt nog också vändpunkten i hans liv. Det var här han slutade med droger, det var här han gifte sig och det var här han blev pappa för första gången.

El Choco är den fascinerande berättelsen om en svensk mans kamp för överlevnad i världens kanske galnaste fängelse, om kärlek mot alla odds, och om en nation i uppror.

Egna tankar

Mycket intressant och lättläst bok. Om det är sant som det står i boken är det helt sjukt att det får gå till så på ett fängelse. Det är nog inte många svenskar som hade överlevt där. Boken är väl värd att läsa.

Läst februari-08

Tillbaka till index