Hökerberg

Bokrecensioner

Dramat på Norrmalmstorg 23 till 28 augusti 1973

Per Svensson och Håkan Lindhe

Det är sensommar 1973. Sverige tycks på väg att byta skepnad. Kungen ligger för döden. Om några veckor kan statsminister Olof Palme förlora valet.

Strax efter klockan tio torsdagen den 23 augusti skjuter en maskerad man en kpistsalva på Kreditbanken vid Norrmalmstorg i Stockholm. Rånaren tar fyra unga banktjänstemän som gisslan. Han vill ha tre miljoner kronor och kräver att landets mest kände fånge, Clark Olofsson, ska föras till banken.

Norrmalmstorgsdramat blir Sveriges första direktsända dokudrama. Fortfarande trettio år senare intar Norrmalmstorgsdramat en mystisk plats i många svenskars medvetande. Men vad hände, egentligen, i och utanför valvet? Varför fick så många intrycket att gisslan stod på rånarens och Clarks Olofssons sida snarare än på polisens? Är stockholmssyndromet en myt? I dokumentärberättelsens form ger Per Svensson här en detaljerad och analyserande bild av såväl gisslandramat som det tidiga sjuttiotalets Sverige – ett egendomligt land i en egendomlig tid då också rånare kunde framstå som unga rebeller.

Egna tankar

Eftersom jag själv inte var mer än ett år har jag inget minne av själva händelsen, men har hört talas om den och om Clark Olofsson. Det var en ganska enkel bok att läsa, välskriven och detaljerad utan att vara rörig. En bra bok att ha läst då det pratas om händelsen till och från.

Läst juli-06

Tillbaka till index