Hökerberg

Bokrecensioner

De tre musketörerna, del I-III

Alexandre Dumas

Den unge och hetlevrade gascognaren d'Artagnan kommer till Paris för att söka lyckan. Under dramatiska omständigheter möter han de män som blir hans förtrogna kumpaner; de tre musketörerna Arthos, Porthos och Aramis. ''En för alla, alla för en'' är deras berömda valspråk som de aldrig viker en tum från.

Förvecklingar mellan kung Ludvig XIII, hans gemål och Anna av Österrike och integritören kardinal Richelieu, innebär dramatiska händelser för de tre musketörerna och d'Artagnan. D'Artagnans kärlek till hovfröken Constance och hans passion för den vackra och mystiska Mylady leder till en maktkamp där hämnd och hat härskar. De tre musketörerna och d'Artagnan, alltid lika modiga, ärofyllda och lojala, utkämpar många strider tillsammans.

Egna tankar

En klassiker som man bör läsa. De böckerna som jag läste var tryckta 1940 och hade väl inte det modernaste språket. Men på något konstigt sätt så känns det nästan som om det hör till när man läser en ”klassiker”. Lite jobbigt med en del konstiga ord, men man vänjer sig ganska fort. Väldigt långa kapitel som gör det svårt att lägga ifrån sig boken. I alla fall för mig som inte kan sluta läsa mitt i ett stycke eller mitt i en händelse. I övrigt så är det en väldigt händelserik bok, det är nya äventyr hela tiden. Som sagt en klassiker som man bör ha läst.

Läst juli-sept-08

Tillbaka till index