Hökerberg

Bokrecensioner

De dansande flickorna i Lahore

Louise Brown

"Vi är konstnärer, inte gandi kanjri, horor."

Maha bor med sina fem barn i bordelldistriktet i den pakistanska staden Lahore. Prostitution är förbjudet i Pakistan, liksom i hela den muslimska världen, men verksamheten pågår dygnet runt. Maha och hennes döttrar, som generationer av kvinnor före dem, lever sina liv isolerade innanför haremets väggar. De är gandi, orena, de lägst stående varelserna i samhället. När Maha var tolv år såldes hennes oskuld till en mäktig arabisk shejk. Nu har hennes dotter Nena uppnått samma ålder och Maha, som inte längre tjänar lika mycket pengar som tidigare, står inför ett svårt beslut när shejkens sändebud kommer med ännu en förfrågan.

Louise Brown är brittisk sociolog. I fyra år levde hon i perioder tillsammans med Maha och de andra kvinnorna i Heera Mandi, bordelldistriktet i Lahore. Boken är skriven utifrån Louise Browns egen dagbok, en omskakande och provocerande rapport från en tillvaro med sina egna regler.

Egna tankar

Det är skrämmande att det fortfarande finns ställen där det fungerar så här. Att man ärver sin plats i bordellen och nästan längtar tills man närmar sig tonåren så man kan börja sin karriär. Man får ett helt annat perspektiv på livet, på hur olika det kan vara för barn i samma ålder i olika delar av världen. Bra och läsvärd bok som är enkelt skriven. Det enda som känns lite småjobbigt är alla de inhemska orden. Tack och lov finns det en ordlista längst bak.

Läst november-06

Tillbaka till index