Hökerberg

Bokrecensioner

Anne Franks dagbok

Anne Frank

»Jag tror aldrig att jag kommer att känna mig hemma här i huset, men därmed inte alls sagt att jag vantrivs här, det känns snarare som något väldigt egendomligt pensionat dit jag har rest på semester. Ett ganska knäppt sätt att se på livet som undangömd, men så är det i alla fall.«

Anne Franks dagbok är ett av de viktigaste dokumenten från Förintelsen. Nu ges den ut på svenska för första gången i sin helhet. Fram träder en sannare och mer levande bild av Anne. Hennes röst ljuder starkare. Dagboken skildrar ett alldeles speciellt liv, ett liv på flykt. Men det är inget offer som talar till oss, utan en självständig ung flicka.

»O nej, jag vill inte som de flesta människor ha levt förgäves. Jag vill vara till nytta eller nöje för människor som levt runt omkring mig utan att känna mig, jag vill leva vidare, även efter min död.«

Anne Frank föddes den 12 juni 1929. Sommaren 1942 gick hon och hennes familj under jorden, på flykt undan nazisterna. I augusti 1944 avslöjades gömstället. Anne Frank dog i Bergen-Belsen tre månader före sin sextonårsdag.

Egna tankar

En väl läsvärd bok som gör att man får en aning om livet för judarna under 2:a världskriget. Den blir aldrig riktigt spännande, men behåller lätt greppet om läsaren hela tiden. Lättläst text med mycket korta kapitel, ibland bara en sida.

Läst februari-06

Tillbaka till index